Over het huis

Casa Oliveto is gebouwd in 1830. Het ligt boven het stadje Pigna op een heuvel, waar enkele dorpsbewoners hun ‘orto’ (moestuin) en olijvenplantages hebben. De (deels ongeasfalteerde en smalle) weg vanuit het dorp naar ons huis is bijna 7 kilometer lang en eindigt een stukje verderop bij de bedevaartskerk Madonna di Passoscio. Er zijn geen directe buren, om niet te zeggen: de meeste tijd heb je de heuvel voor jezelf!

Een ideale plek als je zoekt naar rust en ruimte, naar wat afzondering, een plek om te werken aan je boek of proefschrift, of om te yoga-en of mediteren, te wandelen of mountain-biken, of een plek waar je ongestoord kunt lezen of lekker kunt kokkerellen of een plek om gewoon even helemaal niets te doen.

Door de unieke ligging zijn we zelfvoorzienend. Het water komt rechtstreeks uit een bron in het bos. Elektriciteit komt van twee zware accu’s, die worden opgeladen met een generator en – uiteraard – zonnepanelen; Er is voldoende elektriciteit voor koelkast, telefoonoplader en verlichting. Het gebruik van zware elektrische apparaten tijdens de verhuur is  niet mogelijk.

Het huis is in 2005 gerenoveerd en is ideaal geschikt voor 2 personen. Op de bovenverdieping is de woonkamer met robuuste speksteenkachel en een keuken met aangrenzend terras met prachtig uitzicht over het terrein en de vallei. In de verte zie je bij helder weer de zee. Op de benedenverdieping is een tweepersoons slaapkamer en een ruime badkamer en suite met douche en toilet.

Het huis ligt op een hectare terrein op meerdere terrassen met oude olijfgaarden. Het terrein hebben we in de loop der jaren opgeknapt. Het was ooit een fruitplantage, later zijn er 1.000 eucalyptussen geplant. Die hebben we bijna allemaal gerooid en vervangen door fruit- en notenbomen en meer olijven. Er is altijd wat rijp om te plukken. De olijven oogsten we ieder jaar rond de Kerst. Dat levert zo’n honderd liter heerlijke Ligurische olijfolie op.

Omdat het terrein stijl is en bestaat uit terrassen zonder hek, is het huis minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn of voor jonge kinderen die net kunnen lopen.