Over het huis

Casa Oliveto is gebouwd in 1830. Het ligt op ongeveer 550 meter, boven het stadje Pigna op een heuvel waar enkele dorpsbewoners hun ‘orto’ (moestuin) en olijvenplantages hebben. Het deels geasfalteerde en smalle weggetje vanuit het dorp naar ons huis is ongeveer 6 kilometer lang waar je ongeveer 25 minuten over doet. Het is doodlopend weggetje dat een stukje verderop eindigt bij het bedevaartskerkje Madonna di Passoscio. Het huis ligt echt afgelegen en er zijn geen directe buren. In de praktijk betekent dit dat je niet iedere dag ‘even’ naar het dorp gaat of uitstapjes gaat maken.

Het huis is prachtig gelegen en heeft schitterend uitzicht over het dal. Het is een ideale plek als je zoekt naar rust en ruimte, naar afzondering, een plek om te werken aan een boek of proefschrift, om te yoga-en of te mediteren, om te wandelen of te mountainbiken, een plek om ongestoord te kunnen lezen, om lekker te kokkerellen of om gewoon even helemaal niets te doen.

Door de unieke ligging zijn we zelfvoorzienend. Het water komt rechtstreeks uit een bron in het bos op de berg en elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Er is voldoende elektriciteit voor koelkast, telefoonoplader en verlichting.

Het huis is in 2005 gerenoveerd en is geschikt voor 2 personen. Op de bovenverdieping is de woonkamer met robuuste speksteenkachel en een keuken met een aangrenzend terras met prachtig uitzicht over de vallei. In de verte zie je bij helder weer de zee. Er is een ruime keuken aangrenzend aan het terras die goed geëquipeerd is. Er is een Weltevree buitenkachel BBQ.

Op de benedenverdieping – die te bereiken is met een trap buiten om – is een tweepersoons slaapkamer met klamboe (nodig in juli en augustus) en een ruime badkamer met douche en toilet. Er is ook een tweede kleinere slaapkamer met daarachter een ruimte voor wasmachine en opslag.

Het huis ligt op een hectare terrein dat bestaat uit meerdere terrassen met oude olijfgaarden en fruitbomen. Er is altijd wat rijp om te plukken. Omdat het terrein stijl is en bestaat uit terrassen zonder hek, is het huis minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn of voor jonge kinderen.